De ecologische criteria van Tikamoon

De ecologische criteria van Tikamoon: uw hulpmiddel om uw meubel te vergelijken en een keuze te maken

Tikamoon gebruikt de volgende 6 ecologische criteria als basis.

Éco-critèresBénéfices
1. Bois massifMatière vivante, recyclabilité élevée, économie en énergie
2. Pas de matières compositesPas de MDF, pas de panneaux de particules
3. Économie de la ressourceConception limitant les rejets et maximisant la réutilisation des coupes
4. Assemblage traditionnelMeubles montés à la main par nos ébénistes offrant robustesse et longévité du produit
5. Réparabilité élevéeLongévité grâce à la réfection facile du bois massif et aux pièces détachées disponibles
6. Bois FSC®Gestion responsable et durable des forêts : biodiversité, bénéfice social et économique

De ecologische criteria van Tikamoon:

Uw hulpmiddel om uw meubel te vergelijken en een keuze te maken

Tikamoon gebruikt de volgende 6 ecologische criteria als basis.

1. Massief hout

Onze meubels zijn gemaakt uit massief hout. Doordat de edelheid van de boom wordt behouden en het hout een minieme verwerking ondergaat, blijft de vereiste energie beperkt. We willen de schoonheid van dit materiaal kunnen behouden, dat gedurende de hele levensduur van het meubel levend blijft. Het hout gaat namelijk reageren op en zich aanpassen aan vocht- en warmteschommelingen van de ruimte waarin het meubel staat. Massief hout heeft bovendien het vermogen om eenvoudig te kunnen worden gerepareerd en gaat dus lange tijd mee. Bovendien is het uiterst recyclebaar, waardoor er nieuwe voorwerpen mee kunnen worden gemaakt.

2. Geen composietmateriaal

Composietmateriaal bestaat gedeeltelijk uit hout, maar ook uit een grote hoeveelheid lijm en oplosmiddel die de houtdeeltjes met elkaar verbinden. MDF en spaanplaten hebben een grotere impact op het milieu dan massief hout, door de behoeften aan chemische producten en door een hoge hoeveelheid energie die nodig is voor de productie ervan. Spaanplaten zijn, in tegenstelling tot massief hout, moeilijk repareerbaar.

3. Besparing van de grondstof

Tijdens het ontwerp en de keuze van onze meubels, wordt er speciale aandacht besteed aan de hoeveelheid gebruikte materialen. Een van de grootste milieu-impacten van een meubel is namelijk afkomstig van de hoeveelheid materiaal dat gebruikt wordt om het te vervaardigen. Daarom evalueren we onze meubels om de overbodige elementen te identificeren en te verwijderen, zoals bepaalde achterwanden. We hebben ook besloten om de snij-elementen opnieuw te gebruiken, die gewoonlijk verloren gaan, om scheidingspanelen en binnenlades te creëren.

4. Traditionele assemblage

Traditionele assemblage gebeurt zonder ijzeren onderdelen, alleen door het hout te bewerken. Er worden verschillende technieken gehanteerd om een maximale stevigheid en duurzaamheid te bekomen. Het hout zal blijven "leven" en door deze assemblage zal het kunnen reageren, terwijl het dezelfde robuustheid behoudt. Doordat er geen elementen van buitenaf worden gebruikt, is een groter hergebruik en grotere recycling mogelijk.

5. Verhoogde repareerbaarheid

De duurzaamheid van een meubel is afhankelijk van de mogelijkheid om het te repareren, en dat is het grote voordeel van massief hout. In de meeste gevallen ziet een meubel er terug als nieuw uit als u het schuurt en een beschermende laag aanbrengt. Er zit ook een garantie van 5 jaar op onze meubels, en wij verbinden ons ertoe u de nodige onderdelen in die 5 jaar te leveren.

6. Hout met FSC-label

Dankzij het FSC-label bent u zeker van een duurzaam bosbeheer. Dit verzekert dat het bos op een doordachte manier wordt geëxploiteerd, waarbij de biodiversiteit wordt beschermd, en dat deze exploitatie sociaal en economisch voordelig is voor de lokale gemeenschappen. De gebruikte bosbouwmethoden worden bestudeerd om de diversiteit van de fauna en flora te beschermen en om ervoor te zorgen dat het bos op lange termijn kan worden behouden.

Wist u dat?

Wij hebben u nodig

Door onze contacten verrijkt u deze aanpak: sustainable@tikamoon.com

Door uw productkeuzes ondersteunt u deze aanpak ...

Vragen over duurzame ontwikkeling